Źródła witaminy A:
W świecie roślinnym źródłem witaminy A są karotenoidy (beta - karoten - jest to grupa barwników roślinnych od jasnożółtego do ciemnopomarańczowego) występujące w żółtych i zielonych warzywach, oraz żółtych owocach.
Witaminę A można podzielić na:
witaminę A1, czyli retinol, która występuje w wątrobie, nerkach, maśle, mleku, żółtkach jaj, mięsie, drobiu, rybach, serze.
prowitamina A czyli beta karoten, który znajduje się w marchwi, pietruszce, liściach sałaty, morelach, brzoskwiniach
Produkt Wit. A1 w j.m/100g Beta-karoten w mg/100g
wątroba woł 40.000 -
jaja 800 0,40
ser tłusty 1200 -
masło 4000 -
mleko 110 -
dorsz 60 -
śledź 56 -
marchew - 9,20
szpinak - 5,00
sałata - 1,10
pomidor - 1,20