Występowanie witaminy A

Źródła witaminy A:

W świecie roślinnym źródłem witaminy A są karotenoidy (beta - karoten - jest to grupa barwników roślinnych od jasnożółtego do ciemnopomarańczowego) występujące w żółtych i zielonych warzywach, oraz żółtych owocach.

Witaminę A można podzielić na:

witaminę A1, czyli retinol, która występuje w wątrobie, nerkach, maśle, mleku, żółtkach jaj, mięsie, drobiu, rybach, serze.

prowitamina A czyli beta karoten, który znajduje się w marchwi, pietruszce, liściach sałaty, morelach, brzoskwiniach

          Produkt                      Wit. A1 w j.m/100g                      Beta-karoten w mg/100g

     wątroba woł                         40.000                                                -
      jaja                                          800                                                0,40
     ser tłusty                                 1200                                                 -
     masło                                      4000                                                -
     mleko                                       110                                                 -
     dorsz                                          60                                                 -
     śledź                                           56                                                 -
     marchew                                    -                                                    9,20
     szpinak                                      -                                                    5,00
     sałata                                         -                                                    1,10
     pomidor                                     -                                                    1,20